Как да разпознаем депресията и хората подвластни на нея?

Хората, които са в състояние на депресия, изпитват чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безсилие. Тя може да промени изцяло начина, по който човек възприема себе си и околните. Може да доведе до изолация, загуба на работа и/или на близки хора. Негативния начин по който възприемаш себе си и последствията, неспособността за фокусиране над положителни мисли и преживявания. Депресията не засяга само психиката, тя засяга и физическото състояние – умора, недоспиване или прекалено спане, недохранване или преяждане, чувство на празнота, на тъга, безпомощност, загуба на интерес, загуба на емоции, чувство за вина.
В повечето случаи депресията започва с проявата на физически симптоми, като главоболие, храносмилателни проблеми, болки, раздразнителност и т.н., което я прави много трудна за разпознаване.
Важно е да се знае, че хората със депресия не контролират мислите си и състоянието на потиснатост. В такъв случай съвети като: “стегни се “, “вземи се в ръце ” и т.н., не биха довели до положителен резултат.
Ако се чувствате подтиснати, тъжни и уморени, може да решите, че страдате от депресия, но всъщност депресията не е просто понижено настроение и вялост. Тя е сериозно емоционално разстройство, което представлява комбинация от тъга, страх, вина, гняв, срам, отчаяние, безнадеждност.
В последните години броят на хората, които са преживели депресивен епизод значително нараства. Страдащият от депресивно състояние не разбира веднага, че попада в капана на депресията. Бавно и постепенно на фона на подтиснато настроение и апатия се променя начина му на мислене. А именно: възприятията за заобикалящия свят и онова, което се случва в него стават негативни, всичко е лошо. Самооценката се променя и също става негативна – аз съм лош и виновен. Отношението към бъдещето става негативно, т.е. всичко ще бъде все по-лошо.
Онова, което следва е отказ от всякакви желания, както и опити да бъде постигнато каквото и да е, загуба на интереси и физически сили, с които да се изпълняват каквито и да е действия. Всичко, което по-рано е предизвиквало удоволствие, сега буди плашещо безразличие. Депресивната триада се проявява в качествени промени на:
• емоционално ниво – преживяване на мъка, печал и тъга, усещане за безизходица, чувство за малоценност, прекомерно чувство за вина, безразличие към обкръжаващите и липса на желание за живот;
• интелектуално ниво – затормозяване на когнитивните процеси: повърхностно възприятие, инертно, забавено и мрачно по съдържание мислене, обедняване на въображението, отслабване на паметта и вниманието, трудности при вземане на решения;
• ниво воля – силно ограничаване на подбудите и спонтанното желание за извършване на различни дейности – снижена активност, усещане за постоянна умора.

Остави коментар